Translate

dimecres, 19 de març del 2014

Notes.Març 2014

Dia 1.Comencem el mes amb altes pressions si bé transitòries donen un respir a tants fronts en general poc actius.Petita falca anticiclònica que permeten un fort refredament nocturn; el dia 1  la mínima de -2.7º.Diumenge de nou amb núvols prefrontals d`un front que ha d`arribar demà amb pluges potser de més entitat.
Situació isobàrica del dia 2 a les 18 h. T.U

Del 2 al 5.El front  va arribar amb puntualitat carregat d`aire fred amb  forta inestabilitat desenvolupant grans cúmuls i nuclis de tempesta deixant caure xàfegs dispersos.La temperatura va tenir un descens sobtat i constant;les precipitacions es van transformar amb forma de neu a la  matinada baixant la cota  fins 600 m,en i d`aigua neu a Roda.La precipitació va deixar només 1.2 mm.
Nevada al Collsacabra el dia 4 al matí entre 2 i 5 cm de neu
Foto:Domènec Llop.
La neu també va caure a altres punts com a la Cerdanya o Ripollés amb gruixos de fins a 21 cm. com a Puigcerdà,15 a Planoles,4 cm a Sant Pau de Segúries i 2 a  Rupit.Fins el dia 5 es van acumular un gruix de neu nova de 69 cm a l`Hostal Pastuira a Ulldeter


 
Imatges del gruix de neu a Puigcerdà.Foto Jordi Queralt
El dia  3 el centre de la borrasca va passar ben a prop amb una caiguda de la pressió  important tenin en  compte que el dia 27 de febrer  el baròmetre estava en 1028.9 hpa  baixant els.995.5 hpa el dia 3 de Març.
Isobàric del dia 4 a les 18 h UTC

Gràfic de la pressió  de Roda de Ter del dia 3
Gràfic:Observatori de Roda de Ter
Una vegada passat el front,van girar els vents a mestral amb ratxes huracanades a l Empordà, com a Portbou amb 139 km/h,i més a prop de l`observatori a Puig Sessolles  (Montseny)106 km/h (dia 3) Ulldeter 103 km/h(dia 4) i a Roda de 61 Km/h. a les 13:34 h 
.
L`episodi finalitza amb l`entrada d`un potent anticiclò amb la quietud i calma típiques.Entre el 6 i el 8 les màximes pugen a valors primaverals,en canvi les nits sòn hivernals;el dia 7 la mínima baixa a -3.4º ,a Muntanyola (816 m) de +3.6º una inversió térmica notable de 7ºC.
Isobàric dia 6 a les 6 UTC

Per últim una gràfica que demostra les grans quantitats de neu acumulada al  Pirineu central com es a la Bonaigua.


Bonaigua 2266 m.Font SMC
Entre el 9 i el 15.La calma i la monotonia s`han fet senyores del temps,les altes pressions ben centrades el bell mig del continent no deixen passar les depressions que es desvien a latituds superiors.A l`inrevés de cotes superiors, l`hivern a la nit es fa present amb gelades no gaire fortes,al voltant dels -2º ;per exemple la  mínima absolutad`aquests dies ha estat de  -3.1º el dia 10,i a 15 cm del terra de -4.2º; i en total sòn 10 jornades de gelades consecutives.
De moment la pressió màxima el dia 9 amb 1027.4 hpa.A l`isobàric es
pot veure perfectament el potent anticiclò centreeuropeu.
La primavera es vigent al migdia amb valors de màniga curta, 5 dies superiors al 20º,i una punta de suau calor el dia 15 amb 24.1º,que contrasta amb la mínima de -1.2º i  l`amplitud tèrmica de 25.3º.!!!.


Lectura de la temperatura màxima i mínima del dia 15.
Foto:Joan Fradera
El diumenge 17 es va disparar el termòmetre fins a valors que per poc superen els 27.4º del dia 23 de març de 2001,en aques cas ahir es va assolir els 27.2º,la temperarura més alta en un mes de març dels últims 13 anys.
Dilluns 18.El març estiueja i de valent,avui rècord absolut de l`observatori (sèrie de 19 anys) amb una màxima de 28.0º i l`amplitud tèrmica fidel representant d`un pais continental amb  27.1º;a més la humitat tampoc ha deixat indiferent a ningú, ha baixant al 14%.

Font:SMC



Les altes pressions es comencen a afeblir;per l`oest s`acosta
un embossament d`aire fred.


.



Per fi les altes presssions  van perdre força el dia 19,permetent una major ventilació i la baixada progressiva de les temperatures màximes a nivells més pròpis per l`época.Al matí es mantenien les boires i boirines amb temperatures mínimes pròximes els 0º i gelades molt febles.Fins el dia 21 no van aperèixer els primers ruixats,en forma de petits nuclis tempestuosos al Ripollés destaquen els 2.7 mm a Núria.
Si bé al matí de dissabte dia 22 van caure quatre gotes no va ser fins a la tarda al voltant de les 15:21 h T.U quan una linea de tempestes i ruixats van atravesssar  ràpidament la comarca deixant febles precipitacions.Es veien dos nuclis de tempesta ben  definits, un al  SW , sobre de Vic  en total  es recullen 5.6 mm,i l`altre cap al nord  amb un registre de 6.1 mm a Montesquiu.
El cop màxim de vent  es a les 15:32 h T.U de 58 Km/h WSW,acompanyat d`un xàfeg que deixa al pluviòmetre només 1.0 mm.


Imatge del radar just quan arribava la tempesta a Roda de Ter.
Font:SMC


Dia 23.Després del moviment meteorològic d`ahir,sense ser gaire important, si que ens ha deixat una atmòsfera lleugerament inestable amb ràpid desenvolupant de nuvolades al migdia escapant-se algunes xàfegs molt dispersos.
Del 24 al 28.Període dominat pel fred al matí amb gelades moderades i el pas d`un front amb un solc en altura que va donar nevades.
Es va estabilitzar el temps amb l`entrada d`una falca anticiclònica,domina doncs el temps tranquil i una baixada notable de les temperatues mínimes,destacable els -4.3º del dia 4 de moment la més baixa del mes.El dia 25 arriba de nou un front amb una baixada brusca de les temperatures,pluges minces a la plana i neu al Collsacabra,gruixos al voltant del 2 cm.A Sant Joan de les Abadesses calabruixada intensa.


Calabruix del dia 25 a Sant Joan A .Foto David Bartrina 
 El vent va bufar amb intensitat durant tota la jornada amb un amitjana de 9.8 km/h molt per sobre del que estem acostumats en aquestes contrades i assolint el 56 Km/h a les 14:33 h T.U del SSW.Malgrat la nuvolositat residual el matí del dia 26 la mínima ja s`acosta als 0º,a Ulldeter el termòmetre retorna a valors de cru hivern amb -9.6º i -5.2 a Núria.
S`estabilitza el temps entre el 26 i el 28.Les baixes temperatures nocturnes i les boires sovintegen,les mínimes entre els 0º i els -2º;a 15 cm del terra el dia 28 baixa a -2.9º.
El dia 27 s`entreveuen nous canvis.
El dissabte 29 es configura una nova situació de llevant que malgrat les espectatives generades va donar molt poca pluja el nostre sector,i  a més,acompanyada de fang.Vents forts al cim del Montseny amb un cop màxim de 104 km/h a Puig Sesolles (1667 m).El temporal a la costa amb onades de fins  a 2.50 o 3 m van causar algun desperfecte.
Acaba el mes tal com va començar amb força inestabilitat,amb  vents del mestral al principi amb aire fred i net,i vent de llevant pluja de fang i ambient tèrbol.Aquí teniu l`album fotogràfic del mes de març.  També el resum meteorològic










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada