Translate

dissabte, 1 de març del 2014

Notes.Febrer 2014

Notes meteorològiques. Febrer 2014.

De l`1 al 7.Inici del mes amb el pas d`un front associat a un embossament d`aire fred que dòna  pluges febles,al seu darrera vents del NW més freds i secs.Dia 2  jornada radiant una mica ventada la  humitat  baixa fins al 32 %.La falca anticiclónica estabilitza l`atmòsfera,comencen a aparèixer  glaçades i boires ,3 dies de baixes temperatures.


Banc de boira a la zona nord de Roda sobre l`observatori.

Sembla que no vol fer hivern,els anticiclons hivernals sòn lluny de les nostres latituds i domina un flux gegantí que va des de les costes EUA fins a Escandinàvia arrossegant vents  del SW originant forts temporals  i ondes de més de 10 m a les costes del continent.Ausència de fred Centreeuropa,només s`entreveu  baixes temperatures de debó a Rússia.


Imatge del temporal a la costa d`Anglaterra (Porthleven)

Destacable  la mínima dilluns dia 3 amb  -4.0º i a 15 m de -4.4º,i el terra ben glaçat.El dia 6 s`enregistra la máxima mensual,dfins el moment  amb 15.7º.Entre al 4 i el 8  pas dels fronts atlàntics de poca activitat,les pluges en general molt febles:0.8 mm i 0.1 mm el 5 i el 6 respectivament;vent fort del SW amb un cop màxim el dia 5 de 56 Km/h.
Isòbàric del dia 9.
El dia 9 una activa pertorbació  atravessa  la comarca aquest cop amb ingredients més hivernals;per un costat ambient clarament més fred,nevades fins a la cota 600 i aiguaneu a Roda;la pressió baixa  a 993.4 hpa, en tant sols 12 hores la caiguda  de 16 hpa.La pluja recollida de 8.7 mm va ser  la més quantiosa del mes.
En resum la primera decena  ha mantingut un caire molt canviant ,tobogàn de temperatures,pluges disperses,aiguaneu,vents forts de ponent,un parell de glaçades que feien recordar que l`hivern no s`ha acabat i la presencia d`alguns mosquits i també de fredelucs gens habituals per aquestes dates.
Del  10 al 15.Dies de relativa estabilitat amb una falca anticiclónica,puja la pressió el dia  12 fins a la máxima del mes amb 1020.8 hpa.Tornen tímidament les inversions tèrmiques i l`apareció de lleugeres gelades i boires poc persistents.El dia 11 la mínima baixa fins els -2º,la pujada forta i poc freqúent de les temperatures màximes  a aquestes altures de l`hivern s`inicia el dia 12 ,perllongant-se 4 dies més amb màximes primaverals;el divendres 14 amb 19.8º i el dia 15 amb 18.8º;si bé no sòn temperatures excepcionals ni de bon tros  no deixen d`extranyar ,però cal recordar els  24.4º  dia 26 de febrer de 2012 i el rècord absolut el tenim el febrer de 1998 amb 25.1º.
A migdia del dia 13  gira el vent a ponent càlid i fort,assoleix un cop màxim de 63 Km/h;a les següents jornades continuen el vents forts i les temperatures càlides més pròpies del mes  d`abril.Destacar també la mínima de 7.8º del dia 14,de matinada encara superavem els 10º.
Del 15 al 17.La potent pertorbació arriba la matinada del dia 15 acompanyada de pluges en general poc importants (4.1 mma Roda) però seguida d`una notable devallada de temperatures que s`accentuaria encara més el dia 16 amb més pluja i nevades importants al Pirineu Oriental;la neu acumulada en aquest episosi es de 64 cm a l`Hostal Passtuira d`Ulldeter.
Del 18 al 20.El pas de fronts poc actius però portadors d`abundant nuvolositat de tipus alt i mitjà no van donar pluja a la nostra zona.Les poques hores de cel clar a la nit afavorien una baixada de les temperaturas prop dels zero graus i tant sols el dia 20 la gebra va cobrir el terra.
La tarda del día 21 l`entrada d`aire fred en altura i una lleugera inestabilitat va donar lloc a potents nuvolades que combinades amb l`aire fred produien nevades  fins a la cota 900 al Pirineu Oriental,nevava amb intensitat a Ribes de Freser.La neu o la pluja no va arribar a Roda,es desplaçaven fregant les serralades que separan  les comarques d`Osona i el Ripollés i saltaven cap  la Garrotxa i Gironés.
Amb una nit ben serena el matí del dia 22 va ser fred tal com correspon a l`época apropant-se els -3º a 15 cm del terra.


Potent cúmul sobre la Garrotxa.

Del 23 al 25.Régim anticiclònic.inversió térmica i gelades febles.El dimenge dia 23 es va veure per primer cop aquesta temporada la papallona de la col.Hivern més sec dels darrers 100 anys a California SW EUA.
Del 26 al 28.Finalitza el mes amb la variabilitat  que el  caracteritza,mes primaveral que d`hivern malgrat que les dades el situin en paràmetres normals.El dia 26 a la tarda nuvolada espectacular amb espesses bandes de precipitació que escombraven els NE de la  comarca

El voltant de les 5 de la tarda va caure una curta calabruixada seguida d`un xàfeg d`aigua acumulant  1.3 mm.L`arribada de la precipitació va venir precedida d`una caiguda de la temperatura de 7º,i cop de vent de 42 km/h.
El dia 27 el barómetre enregistra la màxima absoluta mensual de 1028.9 hpa per baixar bruscament fins als 1007.6 hpa en 24 hores ,una diferència de 21.2 hpa deu-n`hi do.


Dis 26 a la tarda la neu caua a partir els 1000 m. sobre el
Collsacabra.
El dia 28 per acabar d`arrodonir el mes,un front va passar ràpidament deixant al migdia una gotellada, més intensa al nord de la comarca on va aparèixar un sorprenent Arc de Sant Martí a molt baixa altitud i al nord,cosa poc freqüent;a la tarda la natura ens va oferir un bonic espectacle ,es va formar una potent nuvolada a sobre de Roda,la pluja i el calabruix queien mentre feia un  bon sol; en  total 0.4 mm.

Tarda assolellada i el ràpid desenvolupament de Cu sobre
Roda  que dòna pluja i calabruix.

Aquí teniu l `enllaç de les dades del mes.Resum Febrer 2014 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada