Translate

diumenge, 10 de maig del 2015

Notes maig 2015

Notes maig 2015
Isobàric del dia 1.Domini de l`anticiclò.
El bell mig de la primavera la calor i la sequedat recordem més a finals de juny que no pas l`humit i plujòs maig tal com correspón a l' época.Aquesta primera decena excepte el dia 1 que la màxima va quedar per sota dels 25ºC la resta de jornades ha imperat la calor estiuenca,anant a més conforme passen els dies ,assolint els 31ºC del dia 10.
Per dimecresens espera una bombolla d`aire africà extraordonària.
Segons les previsions i, a la majoria de serveis meteorològics coincideixen que ,entre dimarts i dijous una contundent i curta onada de calor  pròpia de la canicula estival ens visitarà.Possiblement caiguin alguns récords absoluts en algunes estacios;.a Roda/Masies els 35.2ºC del dia 30 no crec que caigui.

En color marró pols e suspensió que entrava  a la península fins al sud de França.

Dades de temperatures récord de la XEMA amb més de 10 anys de dades.

Temperatures del dia 13 a la península(Font:Aemet)
Finalment la massa d`aire subtropical ha estat extraordinària,récords absoluts en punts de la península que fins  hi tot superen als de l`estiu.
Temperatueres extraordináries a  Valencia.(Font: Aemet)


Temperatures màximes absolutes del maig série 195-2015
A Roda /Les Masies es va assolir,el dia 13,la màxima absoluta en un mes de maig a la série 1995-2015 amb 35.3ºC;el dia 14 arriba  34.3ºC,en total 5 dies consecutius de temperatures caniculars.Si bé ha durat poc,la baixada brusca,espectacular i insólita com es que el dia 15 la màxima a Roda va ser de 24.4º i a La Tosa d`Alp (2500 m) a -4.0ºC i nevant.
Informe de la calorada del SMC

Temperatura i humitat del termohigrògraf de l`observatori de Roda de Ter
Continuen les altes temperatures més pròpies del més de juny al migdia i primeres hores de la tarda: 28.5ºC i 28.6ºC dies 16 i 17 respectivament 28;el matins sòn frescos amb mínimes al voltant dels 7ºC.Per demà dimarts dia 19 s`espera l`arribada d`un front atlàntic, segons sembla bastant actiu.A sota, mapa amb al pronòstic de precipitacions.A Roda tindriem un registre de 20 mm<=>?
Corva de temperatura del termohigrògraf de l`observatori Fabra.Els 32.2º es la segona més alta de tota la série.


Previsió pluges per demà.
Dia 19.-De moment avui petits ruixats que deixen poques décimes.El front el tenim a sobre i fins que la massa d`aire fred no arribi les precipitacions no s`intensificaran.
Imatge del Meteosat a les 12 h UTC.
Entre els dies 19 i 20 es van acumular 31.4 mm i acompanyat d`una bona baixada de les temperatures.Si la temperatura màxima del dia 13 era de 35.3º la del dia 18 era de 18.2º la diferéncia es espectacular,de 17.1º.

Temperaturatures i pluges.

La darrera decena del mes va tenir un comportament més normal en quan a temperatures registrant-se la mínima absoluta de 4.4º els dia 22,just 9 dies després de la gran calorada.Les pluges molt disperses i minces producte d`inestabilitat local que no ajudar  gaire a apaigavar la forta sequera que pateix la marca.

Comparativa de cobertura de neu del Pirineu el mes de maig de 2015-2014.
La gran calorada de la primera quinzena de maig va accelerar el desgel mlgrat que l`hivern havia estat molt bo en quan a gruixos acumulats.
Dades maig
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada