Translate

dissabte, 7 de febrer del 2015

Notes Febrer 2015

Notes.

Començavem el mes amb ambient molt fred, el diumenge dia 1 al migdia es van registrar un xàfeg de calabruix cobrint lleugerament el terra .
Isobàric dia 2.


 Les despresions Atàntiques i els fronts de la circulació del NW dominant, arribaven donant lloc a jornades de cru hivern.Entre els dies 2 i 4 van sovintejar lleugeres nevades arribant esporàdicament a les cotes més baixes de la plana,a Roda només la matinada del dia 2 va quallar el terra;en canvi a punts més elevats,i especialment al Montseny la nevada a assolir gruixos per sobre dels 5 cm,a l`observatori la precipitació acumulada majoritàriament en forma de pluja o aiguaneu va ser de 4.2 entre l`1 i el 4 de febrer.
Les temperatures a alta muntanya van registrar valors molt baixos,per exemple:el dia 2 i 4 el Tosa d`Alp la mínima de -13.5º ,-15.7º respectivament,a Sesolles (Montseny )-8.7º.

Imatge satèl.li;en color blavos les zones cobertes de neu dels dies 4 i 5.

A les zones més baixes de la plana de Vic gruix de neu inapreciable.


Gruixos de neu
El dia 5 els vents forts i fins i tot huracanats va escombrar bona part de Catalunya;a Osona i en el fons de la plana hi van haver algunes ratxes esporàdiques de vent fort com per exemple a la Guixa amb 64 Km/h o Roda amb 50 Km/h.a Portbou 162 Km/h..La temperatura mínima al Tosa d`Alp de -18.2º.
El dia 6 amb els vent en calma les temperatures mínimes van ser,de moment,les més baixes del mes amb -7.1º a Roda.-10.3º Sant Pau de S.,-17.1 Tosa d`alp i -23.3º a La Pica d`Estats.
Avui dia 7 tenim la depressió relativament a prop fent arribar nuvolades que donen en primer lloc a mínimes menys baixes i nevades febles arran de costa com a Cadaqués.

Matí del dia 4.

La nevada al  Cabrerés del dia 4.

El mapa isobàric del dia 7 ens mostra els desplaçament de la borrasca cap a l`Adriàtic i un corrent de vents  continentals freds i aixuts arribant a la península.Amb l`augment de la pressió atmosfèrica i la calma nocturna s`esperen inversions térmiques i baixada important de les temperatures a les fondalades.
Del dia 8 a l`11 s`hanmantingut un ambient molt pred al matí,amb marcades inversions térmiques i temperatures per sota dels -4º en 4 dies consecutius.
Isobàric dia 8.

Tenim un potent anticiclò a prop nostre que va estabilitazant el temp,conseqüència, doncs un dies de molt de fred a Roda amb boires gebradores i temperatures mínimes entre -2º i -5º.

Dia 12.Mínimes més suaus.
A partir del dia 12 la situació canvia i es talla de manera sobtada el fort refredament nocturn amb l`arribada de núvols durant la nit,reflex d`una inestabilització pel sud que envia nuvolades que no donen precipitacions.

Isobàric dia 12
Pendents de l`arribada d`un front que donarà nevades al Pirineu i poca cosa a la resta.Temperratures suaus.

Fotografia del cel el dia 12 a la tarda

Isobàric dia 13

Entre els dies 13 i 22.El temps es va presentar variable,amb el pas de succesius fronts donant precipitacions al Pirineu i de molt  minces o quasi inexistents a la plana.Tant sols els dia 15 un ruixat a mitja tarda va donar 0.8 mm i1.7 mm Montesquiu,efectant tant sols una part del NW de la comarca,en la   lineaOrís Manlleu-Roda.
Les temperatueres es van recuperar força respecte a la primera decena del més assolint amb facilitat els 15ºC.Les nit ben fredes tal com correspon a l`época presentant una  gran variabilitat d`un dia per l`altre,des dels 4.0º del dia 17  als-4.2º del dia 19 amb matins que ni ha glaçat.El dia 21 al Tosa d`Alp -13.7º i -6.3º Sesolles..
A mitjanit del dia 23 ens va sobtat el pas d`un front que escombrava uns massa d`aire càlid que havia fet pujar la temperatura màxima a 17.2º,a més a les 7 de la tarda estavem a 11.6º i a les 12 de nit a 2.5º.


Com es pot veure ,el front presentava força activitat,amagada petits nuclis de tempesta.Un d`ells va afectar directament l`observatori,la intensitat màxima de precipitació va assolir els 44 mm/h.A les 22:06 h T.U un llamp va provocar una apagada parcial a bona part de Roda i Les Masies causant algun desperfecte en aparells elèctrics.

Dia 23.La nevada va baixar fins a la cota 1300,
El mati del dia 24 entra de nou una mestralada que acumula nuvolositat de retenció a tot el Pirineu amb nevades fortes i continuades tota la jornada,com ha passat uns quants cops aquest mes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada